Axlovy proslovy – ÚVOD

02.08.2018 17:37

W. Axl Rose je mimo jiné jedinečný řečník. Jeho většinou zcela improvizované proslovy na koncertech jsou dnes již legendární, zejména ty delší, hodně motivované, ze zlatého období kapely – tedy konce 80. a začátku 90. let.
Jelikož třeba leckterým českým fanouškům obsah jeho slov, a tudíž jedna z podstatných složek legendy jeho osobnosti z velké části uniká, rozhodl jsem se (vlastně jsem o tom přemýšlel už nejméně dva roky) doplnit chvályhodné snahy jednoho kolegy fanouška (který si ovšem nehoní triko na internetu a na rozdíl ode mě vydal knihu) a vytvořit české transkripty některých Axlových proslovů, čímž také zužitkuji svou angličtinu, protože na skutečně kvalitní překlad je třeba opravdu dobrou znalost mluveného slova. To ne že bych se tu samozřejmě chtěl nějak vytahovat nebo tak (ostatně mé překlady Axlových chatů byly tenkrát velmi tristní, ovšem to už je hodně dlouho), ale když si vzpomenu, na co jsem občas narazil na internetu nebo snad – pámbů se mnou a zlý pryč – ještě kdysi v českých periodikách (a co taky potom kolovalo v rámci fám a pomluv mezi lidmi), nevím, zda se smát, nebo brečet.

Zatím zde uvedu ty nejslavnější proslovy; nebudou to ovšem pouze ty notoricky známé – Chicago, Oklahoma nebo Paříž 92 –, nýbrž bych sem rád dal i o něco méně známé, ale zato neméně úžasné kousky, jako jsou například Albany NY 2002 nebo třeba New York 91. Dále sem hodím i kratší věci a hlášky, například Axlovy nadávky směrem k vlastnímu týmu v zákulisí z Doningtonu 2006.

Jak už jsem podobně kdysi kdesi psal, toto nemá být jednostranně zaměřená sekce – Axl na pódiu zdaleka není pouze negativní, naopak, zejména s plynutím času se docela zklidnil a každopádně leckdy se už i zamlada na koncertech fanoušků naopak zastával například před ochrankou (ostatně vždy mu šlo hlavně o fanoušky a jejich bezpečí, jakož ovšem i bezpečí jeho spoluhráčů a týmu) atd. Tyto příhody ale nejsou tolik zajímavé, kdežto naštvané Axlovy proslovy jsou vskutku legendární, proto jsem si vybral je.

U každého přepisu uvádím nějaké stručné informace a do textu vkládám poznámky a případně čísla odkazující na delší poznámky pod textem.
Pozdější velmi drobné úpravy vyhrazeny.

Tyto i nové příspěvky budu vkládat simultánně na stránky i na fórum.



 

Zpět